Connect with us

Actualitat

Més de mig centenar d’arrossers es concentren per les importacions massives de països tercers

Més de cinquanta arrossers i una desena de tractors de les organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana (AVA-ASAJA, La Unió, ASAJA Alacant, UPA-PV i CCPV-COAG) ha participat en un acte de protesta sectorial de l’arròs a la localitat d’Algemesí, davant de l’empresa Arroz Sos-Herba Ricemill, motivada per la situació comercial del sector arrosser valencià per les massives importacions procedents de tercers països.

La protesta ha tingut lloc a l’entrada de l’empresa Arroz Sos-Herba Ricemills, S.L.U. -del grup Ebro Foods- situada a Algemesí. Els tractors han arribat al punt de concentració a través de carreteres comarcals, principalment per la CV-516, i han col·locat als voltants de les instal·lacions d’aquesta empresa. A la conclusió de l’acte reivindicatiu, s’ha elaborat una paella amb arròs valencià per denunciar les importacions d’aquestes empreses. L’objectiu és que els consumidors compren arròs valencià, “per menjar sa i segur, potenciar l’economia de la nostra terra i salvar els aiguamolls valencians de què depén el cultiu de l’arròs”, assenyalen les entitats convocants.

Durant les darreres setmanes s’ha produït una gran entrada d’arròs procedent dels països asiàtics i importats per empreses amb implantació a la Comunitat Valenciana com a Arròs SOS, just en un moment en què no hi ha contractes de compravenda i els magatzems continuen plens d’arròs valencià de la campanya passada. Amb aquesta pràctica d’importacions, “aquestes grans empreses suposadament pretenen abaixar el preu de l’arròs valencià que afecta sensiblement la renda dels agricultors valencians” afirmen des d’AVA-Asaja.

Els arrossers protesten així contra les polítiques agràries europees al sector de l’arròs, davant la falta de reciprocitat en els acords comercials subscrits per la Unió Europea amb països tercers. Aquesta manca de reciprocitat fomenta una evident competència deslleial de les importacions agràries. “A diferència de l’arròs europeu que compleix els màxims estàndards de qualitat, Myanmar i Cambodja, per exemple, usen productes químics nocius per a la salut que estan prohibits a la UE, cultiven de manera insostenible per al medi ambient i vulneren els drets humans”, asseguren els arrossers. També critiquen les grans empreses arrosseres per no especificar als paquets d’arròs que venen a les cadenes de distribució el país d’origen. Algunes venen arròs asiàtic com si fos valencià, indicant a l’etiqueta únicament el distribuïdor local i fins i tot fotos identificatives de la Comunitat Valenciana, cosa que arruïna els productors i enganya els consumidors.


PUBLICITAT

Recordes com era la invitació de la teua primera comunió?

Si he de dir la veritat, no recorde com era la invitació de la meua primera comunió. El que si recorde és que…

En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “el nostre arròs continua emmagatzemat sense vendre, mentre arriben importacions massives de tercers països, gairebé 40.000 tones en les darreres setmanes. Volem que a més que es reduïsquen les importacions, s’etiquete l’origen de l’arròs d’aquestes grans empreses per no enganyar els consumidors, no serveix que pose envasat a València sense especificar-ne després l’origen”.

Miguel Minguet, representant d’AVA-ASAJA, assenyala que “al consumidor se li fa passar arròs asiàtic per valencià i això no és just. El nostre arròs té una seguretat alimentària que no té el de fora, se’ns prohibeixen, per exemple, productes fitosanitaris que a altres els permeten. Cal posar l’origen als paquets d’arròs perquè ara gairebé ningú no ho fa i se’ls dona gat per llebre als consumidors”.

Continue Reading
Publicitat
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com