Connect with us

Cartes dels lectors

Protegeix la teua identitat! El fosc mercat negre darrere del teu DNI i la amenaça dels selfies amb documents

Javier Ripoll. En un fosc racó del mercat negre, el teu Document Nacional d’Identitat (DNI) té un valor incalculable. T’has preguntat mai quant pagarien per ell? Però això no és tot, fins i tot un simple selfie teu amb el teu DNI a mà pot convertir-se en una arma letal per a la teua identitat. En aquesta era digital, protegir la nostra identitat s’ha tornat més urgent que mai. En aquest article, et donaré consells pràctics per protegir el teu DNI i mantenir a salvo la teua identitat en el món digital.

Protegir la nostra identitat s’ha convertit en una preocupació cada vegada més rellevant. El robatori d’identitat i l’ús indegut de la informació personal són riscos presents en línia. Sovint ens trobem en situacions en les quals se’ns demana una fotocòpia o còpia del nostre Document Nacional d’Identitat (DNI), ja siga per obrir un compte bancari, contractar un servei o qualsevol altra gestió administrativa. No obstant això, entregar una còpia del nostre DNI sense prendre les precaucions adequades pot posar en perill la nostra privadesa i seguretat. Alguns dels riscos associats inclouen:

  • Robatori d’identitat: Amb les dades contingudes en el teu DNI, els delinqüents poden suplantar la teua identitat i dur a terme activitats fraudulentes en el teu nom. Això pot resultar en l’obertura de comptes bancaris falsos, sol·licituds de crèdit, compres fraudulentes i més.
  • Fraus financers: Els números del teu DNI, combinats amb altres dades personals, poden ser utilitzats per cometre frau financer, accedint als teus comptes bancaris o realitzant transaccions no autoritzades.
  • Suplantació d’identitat en línia: Una còpia del teu DNI en mans equivocades pot utilitzar-se per crear perfils falsos en xarxes socials, plataformes de cites o altres llocs web. Això pot tenir un impacte negatiu en la teua reputació personal i professional.
  • Risc en línia: En entregar una còpia no protegida del teu DNI, correns el risc que aquesta informació es filtre o caiga en mans equivocades durant transmissions de dades insegures, exposant-te a atacs cibernètics i estafes.

Bones pràctiques per protegir el teu DNI en fer una còpia:

Afortunadament, hi ha mesures senzilles que pots prendre per protegir la teua identitat en entregar una còpia del teu DNI. A continuació, et presentem algunes bones pràctiques i consells a seguir:

  • Entrega en blanc i negre: Una bona pràctica per protegir el teu DNI és sempre lliurar una còpia en blanc i negre en lloc d’una en color. Aquesta mesura és important perquè les còpies en color poden contenir més informació personal, com detalls de seguretat ocults o codis que podrien ser explotats per suplantar la teua identitat. A més, redueix enormement la capacitat d’utilització d’aquest document a tràmits més greus.
  • Pixela la foto: Utilitza un editor d’imatges per aplicar un efecte de píxel a la fotografia del teu DNI. Això dificultarà que algú puga utilitzar-la amb fins maliciosos o per suplantar la teua identitat. Pots utilitzar programes com Paint, GIMP o Photoshop per a realitzar aquest procés. Ací te deixe alguns vídeos amb instruccions.
  • Marca d’aigua que indique la finalitat: Afegeix una marca d’aigua al document que especifique la finalitat per a la qual s’està entregant la còpia. Pot ser un text superposat, com “Només per a ús bancari” o “Vàlid fins al XXXX”. Això ajudarà a evitar que el teu DNI siga utilitzat amb altres propòsits sense el teu consentiment.
  • Pixela la signatura: Al igual que amb la foto, utilitza l’eina de pixelació per ocultar o distorsionar la teua signatura en la còpia del DNI. La signatura pot ser utilitzada per a falsificar documents, per la qual cosa és important protegir-la adequadament.
  • Elimina informació sensible addicional: Assegura’t d’eliminar qualsevol informació addicional que no siga necessària per a la gestió que estàs realitzant. Això pot incloure número de suport per exemple. Com menys informació sensible hi haja en la còpia, menor serà el risc en cas que es vegi compromesa.
  • Emmagatzematge segur: Una vegada hages realitzat la còpia protegida del teu DNI, guarda-la en un lloc segur i protegit, com una carpeta xifrada en el teu ordinador o en una unitat d’emmagatzematge encriptada. Evita emmagatzemar còpies en dispositius compartits o en serveis en el núvol sense la deguda protecció.

Recordar que, pel que fa a la presentació de còpies del DNI, el Reial Decret 522/2006 estableix que, en els procediments administratius, les còpies de documents d’identitat, com el DNI, només podran ser requerides en casos excepcionals, quan siga necessari per a la identificació i acreditació dels interessats. A més, s’estableix que aquestes còpies hauran de ser destruïdes una vegada finalitze el procediment corresponent. Es a dir, quan vajes al ajuntament, no cal presentar cap copia del teu DNI per fer cap tràmit.

Francisco Javier Ripoll Esteve

Cap del Àrea d’informàtica del IIS La Fe

Continue Reading
Publicitat
Clic per comentar

Has d'estar registrat per comentar Accedeix

Deixa un comentari

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com