Connect with us

Mare de Déu de la Salut

Festes de la Mare de Déu de la Salut Algemesí

Els dies 7 i 8 de setembre la ciutat d’Algemesí celebra les festes en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. Són dos dies intensos en el que la ciutat al complet demostra la seua devoció per la imatge de la verge.

Durant aquests dos dies se celebren un total de tres processons, cadascuna amb les seues característiques i peculiaritats. El dia 7 de setembre es realitza la primera d’elles, és coneguda com la processó de les promeses, nom que se l’atorga per ser l’escollida on els fidels efectuen les seues promeses amb la finalitat d’alleujar penes o implorar favors a la Verge Maria.

Aquesta processó inicia a les deu de la nit i surt des de la plaça major y recorre els carrers de la ciutat fins a la capella de la troballa, lloc on descansa la imatge fins a l’endemà.

El dia 8 de setembre és considerat el dia més important i celebra dues processons. En primer lloc, la processó del matí, la més curta de totes les que se celebren i la que més públic acull. Aquesta processó dona inici a les 10 del matí i recorre el carrer Berca fins a la plaça major on finalment la imatge de la Verge torna a la basílica de Sant Jaume.

Finalment, a la nit, se celebra l’última de les tres processons, coneguda com a Processó General o de Volta General. Aquesta és la de major duració i que recorre més carrers de la ciutat. Per aquest motiu, es tracta d’una processó que finalitza altes hores de la matinada.

Els elements que componen la festa de la Mare de Déu de la Salut 

La festa de la Mare de Déu de la Salut involucra a gran part de la societat algemesinenca, que cada any participen de forma activa en els diferents elements i balls que la componen i li donen gran part de la popularitat.

Misteris i martiris: Abans dels balls de la processó, es realitzen els Misteris i Martiris, breus peces teatrals interpretades per grups de xiquets del poble. Aquestes representacions representen passatges bíblics i episodis de la història religiosa del poble i la comarca.

Ja estan documentats des de 1883, i la seua existència es presumeix molt anterior. Durant la dècada de 1960, es van començar a relatar en valencià, gràcies als esforços de Benet Segura de Lagoo, Joan-Fermí Teruel i Barberà, Martí Dominguez i Barberà i el canonge Vicent Castell i Maïques.

Muixerangues: Aquest element és tal volta el més conegut i que més crida l’atenció dins i fora de la ciutat d’Algemesí. En l’actualitat les dues agrupacions, la muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí. Durant les processons duen a terme la dansa coneguda amb el nom passeig o floretes i les torres humanes.

Bastonets: La temàtica guerrera apareix en moltes de les danses rituals que presenten, dins de la seua seqüència, el colpeig d’armes o objectes. Conegudes com “de bastons” o “paloteig”, les d’Algemesí destaquen d’entre les altres per mostrar una trepidant velocitat d’execució en cadascuna de les seues evolucions. En elles, els balladors, en nombre de vuit més un mestre, colpegen rítmicament de manera conjunta o simultània planxes i bastons.

Carxofa: Es tracta d’una dansa molt estesa a la resta de les comarques valencianes, on també rep els noms de Dansa de Teixidors, de Betes, de Gitanetes o de la Magrana. La Dansa de la Carxofa ocupa durant la Festa de la Mare de Déu el tercer lloc en l’ordre de la processó. Antigament, quan la processó acabava la Carxofa que corona el pal sobre el qual gira la dansa, s’obria i de dintre sortia un colomet blanc.

Arquets: Com altres danses que participen en la Festa, l’instrument amb el qual s’executa el ball és el que proporciona el nom a la dansa. En aquest cas, es tracta d’uns arquets adornats amb paperets de colors i cintes que les xiquetes mouen de manera compassada al ritme de la música.

Pastoretes: Els membres, xiquets i xiquetes d’entre tres i set anys, en nombre indeterminat, són dirigits per un mestre o mestra que rep el nom de pastor. Dos xiquets més, com a figures simbòliques, acompanyen els dansants: són el Rei i la Reina de les Pastoretes.

Bolero “Llauradores”: Abans de la Creu Major, tancant la part profana de la processó, es situa el Ball de les Llauradores. Un nombre indeterminat de parelles ballen acompanyades per una secció d’instruments de vent de fusta i metall que interpreten les notes del Bolero, ball tradicional que a Algemesí pren un caràcter processional.

Tornejants: Aquest ball gaudeix del privilegi de dansar entre dos elements principals de la festa. Davant seu desfila la Creu Major, una peça barroca d’argent de l’any 1739 que és obra de l’argenter Antoni Reinot. A continuació de la Creu trobem el públic de la processó. Després dels tornejants marxa el Guió de la Mare de Déu, també d’argent repussat que enmarca una pintura de la Mare de Déu de la Salut, obra de Francesc Calatayud i Llobell.

Personatges bíblics: els personatges bíblics s’han extret de la processó del Corpus de València amb la intencionalitat de mostrar la genealogia de la Mare de Déu. Hi ha referències documentals des de 1834. El nombre de personatges varia cada any pero surten elements de l’antic i el nou testament, axí com sants i patrons de la ciutat.

Volants: Els Volants són un grup d’homes i dones (abans només eren homes) que, amb una vestimenta peculiar de patges o donzelles, s’encarreguen d’acompanyar l’anda de la Mare de Déu de la Salut. Són la guàrdia d’honor o l’escorta de la imatge de la Patrona.

Elements religiosos, la Creu Major i el Guió: La Creu major és un exemplar d’estil barroc fet amb argent repussat. La va fer l’argenter valencià Antoni Reinot en l’any 1793. És portada pel sagristà o escolà, i acompanyada per dos acòlics o candelers.

El Guió de la Mare de Déu, també d’estil barroc amb argent repussat, és possiblement del mateix autor que la Creu. Emmarca una pintura de la Mare de Déu de la Salut, feta per Francesc Calatayud i Llobell, el porten els festers i l’escolten dos més amb brandons.

El llenç està envoltat per un marc daurat, armat sobre fusta i drap roig. Al seu voltant s’incorporen elements decoratius que imiten roques, cornucòpies, i agrupaments florals de roses i assutzenes, per exemple.

Imatge de la Verge: La imatge original es va mantenir sense canvis fins a l’any 1569, quan la Mare de Déu fou decorada i el rostre es va fer més clar.

Segles més tard, el 1936 la imatge original de la Mare de Déu es va destruir durant la Guerra Civil Espanyola.

En acabar la guerra, un grup de veïns reunits a casa dels Morell i sota la direcció tècnica de l’arquitecte Segura i de Lago, fent servir una fotografia antiga i els seus propis records, van intentar recuperar la imatge original modelant amb fang una nova. Aquest model es va utilitzar per a formar la imatge que conservem actualment a la Capella de la Troballa. Malgrat tot, al rector Belda la nova imatge no li inspirava oració, i va decidir canviar-la per una imatge de mossèn Josep Pla i Ferris, obra de l’escultor Felip Panach Ballester i gràcies al mecenatge de N’Empar Niclòs i Esteve. Aquesta última imatge és la que es troba a la Capella de la Comunió de Sant Jaume i és festejada a les processons.

Schola cantorum: La Schola Cantorum d’Algemesí acompanya el cant de vespers i la missa del dia de la Mare de Déu des de 1971, any en què Diego Ramón Lluch va començar a treballar a la parròquia de Sant Jaume i va iniciar aquest moviment coral. Des d’aquella data, la Schola acompanya les celebracions més solemnes de l’any litúrgic a la basílica de Sant Jaume Apòstol d’Algemesí i ha esdevingut referència en el món coral valencià. El mateix Diego Ramón va compondre gran part de les peces que avui es canten en el cant de les Vespres, el dia 7 de setembre a la vesprada, un dels moments més entranyables de la festa, igualment va contribuir amb la composició i la direcció a la cura i manteniment de la música a la basílica des de les funcions d’organista i mestre de capella. 

Campaners: agrupació de persones que s’encarrega del toc manual de les campanes durant els diferents moments més assenyalats de les festes de la Mare de Déu de la Salut. Destacar el repic de la nit del retorn així com durant l’entrada de la Verge a la basílica de Sant Jaume.

Escola Musical de Tabal i Dolçaina d’Algemesí. La música és un element indispensable durant totes les festes de la Mare de Déu d’Algemesí. Cada any desenes de dolçainers i tabaleters surten en les tres processons per acompanyar els diferents balls.

Banda de Música. Seguint amb la música, la banda de música de la Societat Musical Santa Cecília d’Algemesí surten també a les tres processons acompanyant la imatge de la Verge. 

La consueta de la processó de la Mare de Déu de la Salut

Preliminars o part profana

 • Misteris i Martiris
 • Els balls
 • La Muixeranga
 • Els Bastonets
 • La Carxofa
 • Els Arquets
 • Les Pastoretes
 • El Bolero o Llauradores

Part central o religiosa

 • Creu Major
 • Públic
 • Els Tornejants
 • Guió de la Mare de Déu

Part final o al·legòrica

 • Xiquets de representació simbòlica
 • Morets
 • Els Sants
 • Xiquets i xiquetes de primera comunió
 • Personatges bíblics

Cloenda

 • Festers dels quatre barris
 • Capellans i religiosos
 • Volants
 • Anda de la Mare de Déu de la Salut
 • Presidències: Eclesiàtica i civil
 • Banda de música

Programa oficial de les festes de la Mare de Déu de la Salut 2023 

Encara que els dies més importants de les festes de la Mare de Déu de la Salut són els dies 7 i 8 de setembre, el calendari d’activitats prèvies inicien el dia 29 d’agost amb les tradicionals novenes a la Mare de Déu de la Salut i els assajos al carrer de les diferents agrupacions. A continuació els detallem les activitats i celebracions que es realitzaran durant els dies previs. (algunes dates horaris i llocs es poden modificar, tractarem d’actualitzar l’informació)

DImarts 29 d’agost, 1er dia de novena​

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. ​
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 22.00 h – Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa. ​

Dimecres 30 d’agost, 2n dia de novena​

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 17.00 h – Inici del curset de músiques i rituals de la processó de la Mare de Déu, als locals de l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina.  L’horari del curset serà de 17.00 a 21.00 hores,  els dies 31 d’Agost i 1,4,5 i 6 de Setembre.  L’Escola participarà en tots els “Assajos pel poble” on calga la seua intervenció.
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 22.00 h – Tradicional Novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa.  

DIjous 31 d’agost, 3er dia de novena​​

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 20.30 h –“Assajos pel poble”, Danses de gegants i cabuts a la plaça Mare de Déu dels Angels.  Organitza : Berca Grup de Danses d’Algemesí i Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí.
 • 20.30 h – “Assajos pel poble”, Tornejants, al  Parc Salvador Castell, zona próxima a la Sala Pascan.
 • 21.30 h  – “Assajos pel poble” Banda Simfònica de la Societat Musical d’Algemesí, en la plaça del Teular.
 • 22.00 h – Tradicional Novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa. 

Divendres 1, setembre 4t dia de novena​​

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 20.00 h – “Assajos pel poble”, Muixeranga, en la plaça de les Tres Moreres.
 • 22.00 h  – Tradicional Novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa. 

DIssabte 2 setembre 5e dia de novena

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • De 10.00 a 13.30 h – Jornada de portes obertes al campanar de la Basílica de Sant Jaume.
 • De 16.OO a 19.00 h – Jornada de portes obertes al campanar de la Basílica de Sant Jaume.
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • De 19.30 a 21.00 h – Al pati del Patronat Parroquial, sessió  d’aprenentatge i repàs de “les Danses” d’Algemesí. Organitza : Berca Grup de Danses d’Algemesí i Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí.
 • 20.30 h – “Assajos pel poble”, Bastonets, en la plaça del Mercat
 • 22.00 h – Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa.  En acabar, Ronda poètica a  la Mare de Déu.

DIumenge 3 de setembre 6e dia de novena

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 21.15 h – “Assajos pel poble”, el Bolero en el Carrer Pere III el Gran
 • 22.00 h – Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa.
 • 22.45 h – “Virolai a la Mare de Déu”, Cant d’estil i balls populars algemesinencs. Organitza : Berca Grup de Danses d’Algemesí i Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí.

DIlluns 4 de setembre 7e dia de novena

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 20.30 h – “Assajos pel poble”, Volants, a la porta de la Basílica de Sant Jaume, Plaça Major
 • 20.45 h – “Assajos pel poble”, l’Apostolat a la Porta de l’Aire de la Basílica de Sant Jaume
 • 20.45 h – “Assajos pel poble”,  assaig general de “les Danses” d’Algemesí, al Convent de Sant Vicent, Carrer Nou del Convent , Carrer Fusters. Organitza: Berca Grup de Danses d’Algemesí i Escola Musical de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí.
 • 21.00 h -“Assajos pel poble”,  Cant de vespres per la Schola Cantorum d’Algemesí, a la Basílica de Sant Jaume.
 • 21.00 h – “Assajos pel poble”, La Nova Muixeranga , en la Plaça de la Ribera
 • 22.00 h – Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa.  

​Dimarts 5 de setembre 8e dia de novena

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 19.00 h – “Assajos pel poble”, Els Misteris i Martiris al carrer Mossén Blanch.
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina.
 • 22.00 h – Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa. 
 • 22.45 h – En acabar la novena,  – “Assajos pel poble”, Campaners al campanar de la Basílica, junt a la dansà, finalitzant junts el fandanguet i vol general de campanes.
 • XXXIII DANSÀ A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT,  amb gegants,  des de la Capella de la Troballa a la Plaça Major. Organitza: Berca Grup de Danses i Escola Musical de Tabalet i Dolçaina.

Dimecres 6 de setembre, últim dia de noventa i avantvespra de la Mare de Déu de la Salut​

 • 08.00 h – Missa a la capella de la Troballa. 
 • 18.30 h – “Assajos pel poble”, Pastoretes, Arquets i Carxofa , en el Parc Salvador Castell, davant el Patronat
 • 19.30 h – Visita a La Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Comunió. Seguidament, Missa Vespertina. En acabar, al voltant de les 20.00 hores,  cercavila pels carrers de volta general, pels dolçainers i tabaleters d’Algemesí .
 • 22.00 h – Últim dia de novena a la Mare de Déu de la Salut a la capella de la Troballa. En finalitzar la novena, enlairament del tradicional globus i  castell de focs artificials. Tot seguit, representació dels Misteris i Martiris de la processó, rifes i pluja de caramels.
 • 23.00 h – Concert de la Banda Simfònica  de la Societat Musical d’Algemesí, a la plaça Major.
 • 24.00 h- Inici de la Nit del Retorn. Obertura de les portes de la capella de la Comunió de la Basílica. Ambientació i Ángelus. Tot seguit , Vol de Retorn des del campanar de la Basílica i disparada de 21 salves a la Mare de Déu.  
 • A continuació, segona part del Concert.
 • Després del concert, cada hora, Vols del Retorn que es perllongaran fins l’alba.

Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí

Els dies 7 i 8 de setembre són els dies més importants en el que se celebren les tres processons en honor a la patrona  de la ciutat d’Algemesí.

DIjous 7 de setembre, vespra de la Mare de Déu de la Salut​

 • 08.00 h – Missa a la Capella de la Troballa.
 • 09.45 h – Concentració a la plaça Major de festers, dolçainers i tabaleters, i tots aquells que vulguem participar en la Plega de la Mare de Déu.
 • 10.00 h – Prec, oferiment i Virolai a la Mare de Déu a la Basílica, d’inici de la Plega.
 • 10.15 h – Plega General. Eixida de la plaça Major per a recorrer amb ambient festiu els distints carrers i barris del poble.
 • 12.00 h – A la Basílica toc del Ángelus , i seguit, repic de vespra de festa major. Repic dedicat a la campana “Mare de Déu de la Salut”.
 • 17.00 h – Veneració de la Imatge de la Mare de Déu de la Salut, a la Basílica, fins a les 19.00 hores.
 • 19.30 h – Trasllat de la Mare de Déu a l’altar Major, i solemne Cant de Vespres, amb ofrena de nards a la Mare de Déu. Acompanyarà el cant  la Schola Cantorum  d’Algemesí.
 • En acabar les Vespres, al campanar, toc de l’Avemaria, amb el Repic de la Xerevia.
 • 20.30 h – Missa a la Basílica.
 • 22.00 h – Processó de les Promeses.
 • Al finalitzar, entrada solemne de la Mare de Déu a la Capella de la Troballa i disparada d’un Castell de focs d’artifici. A continuació, missa de la Germandat Sacerdotal.
 • A continuació, Vetla a la Capella fins  l’alba​​​

Divendres 8  de setembre, dia de la Mare de Déu de la Salut 

 • 07.30 h – Vol general de campanes, al campanar de Sant Jaume.
 • 08.00 h – Despertà pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la volta general, eixint de la plaça Major.
 • 08.00 h – Missa a la Capella de la Troballa per tots els festers difunts.
 • 09.00 h – Missa a la Capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col·laboradors i participants en les festes.
 • 10.00 h – Processoneta del Matí. Les andes de la Mare de Déu les portaran militars del poble i els volants.
 • En arribar a la plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparada de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals.
 • A continuació, a la basílica, missa major concelebrada, acompanyará el cant  la Schola Cantorum  d’Algemesí.
 • Després de la missa, al final del parc Salvador Castell, monumental mascletà.
 • 18.30 h – Missa a la basílica.
 • 19.15 h – Processó de Volta General.
 • En arribar a la plaça Major, disparà d’un Castell de focs d’artifici i entrada solemne de la Mare de Déu en la basílica. Oració Cant de l’Apostolat, trasllat de la Imatge al seu cambril i Virolai final.

Continue Reading
Publicitat
Clic per comentar

Has d'estar registrat per comentar Accedeix

Deixa un comentari

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com