Mare de Déu de la Salut
Festes de la Mare de Déu de la Salut Algemesí [Programació 2024]
Els dies 7 i 8 de setembre la ciutat d’Algemesí celebra les festes en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. Són dos dies intensos en el que la ciutat al complet demostra la seua devoció per la imatge de la verge.
Durant aquests dos dies se celebren un total de tres processons, cadascuna amb les seues característiques i peculiaritats. El dia 7 de setembre es realitza la primera d’elles, és coneguda com la processó de les promeses, nom que se l’atorga per ser l’escollida on els fidels efectuen les seues promeses amb la finalitat d’alleujar penes o implorar favors a la Verge Maria.
Aquesta processó inicia a les deu de la nit i surt des de la plaça major y recorre els carrers de la ciutat fins a la capella de la troballa, lloc on descansa la imatge fins a l’endemà.
El dia 8 de setembre és considerat el dia més important i celebra dues processons. En primer lloc, la processó del matí, la més curta de totes les que se celebren i la que més públic acull. Aquesta processó dona inici a les 10 del matí i recorre el carrer Berca fins a la plaça major on finalment la imatge de la Verge torna a la basílica de Sant Jaume.
Finalment, a la nit, se celebra l’última de les tres processons, coneguda com a Processó General o de Volta General. Aquesta és la de major duració i que recorre més carrers de la ciutat. Per aquest motiu, es tracta d’una processó que finalitza altes hores de la matinada.
Els elements que componen la festa de la Mare de Déu de la Salut
La festa de la Mare de Déu de la Salut involucra a gran part de la societat algemesinenca, que cada any participen de forma activa en els diferents elements i balls que la componen i li donen gran part de la popularitat.
Misteris i martiris: Abans dels balls de la processó, es realitzen els Misteris i Martiris, breus peces teatrals interpretades per grups de xiquets del poble. Aquestes representacions representen passatges bíblics i episodis de la història religiosa del poble i la comarca.
Ja estan documentats des de 1883, i la seua existència es presumeix molt anterior. Durant la dècada de 1960, es van començar a relatar en valencià, gràcies als esforços de Benet Segura de Lagoo, Joan-Fermí Teruel i Barberà, Martí Dominguez i Barberà i el canonge Vicent Castell i Maïques.
Muixerangues: Aquest element és tal volta el més conegut i que més crida l’atenció dins i fora de la ciutat d’Algemesí. En l’actualitat les dues agrupacions, la muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí. Durant les processons duen a terme la dansa coneguda amb el nom passeig o floretes i les torres humanes.
Bastonets: La temàtica guerrera apareix en moltes de les danses rituals que presenten, dins de la seua seqüència, el colpeig d’armes o objectes. Conegudes com “de bastons” o “paloteig”, les d’Algemesí destaquen d’entre les altres per mostrar una trepidant velocitat d’execució en cadascuna de les seues evolucions. En elles, els balladors, en nombre de vuit més un mestre, colpegen rítmicament de manera conjunta o simultània planxes i bastons.
Carxofa: Es tracta d’una dansa molt estesa a la resta de les comarques valencianes, on també rep els noms de Dansa de Teixidors, de Betes, de Gitanetes o de la Magrana. La Dansa de la Carxofa ocupa durant la Festa de la Mare de Déu el tercer lloc en l’ordre de la processó. Antigament, quan la processó acabava la Carxofa que corona el pal sobre el qual gira la dansa, s’obria i de dintre sortia un colomet blanc.
Arquets: Com altres danses que participen en la Festa, l’instrument amb el qual s’executa el ball és el que proporciona el nom a la dansa. En aquest cas, es tracta d’uns arquets adornats amb paperets de colors i cintes que les xiquetes mouen de manera compassada al ritme de la música.
Pastoretes: Els membres, xiquets i xiquetes d’entre tres i set anys, en nombre indeterminat, són dirigits per un mestre o mestra que rep el nom de pastor. Dos xiquets més, com a figures simbòliques, acompanyen els dansants: són el Rei i la Reina de les Pastoretes.
Bolero “Llauradores”: Abans de la Creu Major, tancant la part profana de la processó, es situa el Ball de les Llauradores. Un nombre indeterminat de parelles ballen acompanyades per una secció d’instruments de vent de fusta i metall que interpreten les notes del Bolero, ball tradicional que a Algemesí pren un caràcter processional.
Tornejants: Aquest ball gaudeix del privilegi de dansar entre dos elements principals de la festa. Davant seu desfila la Creu Major, una peça barroca d’argent de l’any 1739 que és obra de l’argenter Antoni Reinot. A continuació de la Creu trobem el públic de la processó. Després dels tornejants marxa el Guió de la Mare de Déu, també d’argent repussat que enmarca una pintura de la Mare de Déu de la Salut, obra de Francesc Calatayud i Llobell.
Personatges bíblics: els personatges bíblics s’han extret de la processó del Corpus de València amb la intencionalitat de mostrar la genealogia de la Mare de Déu. Hi ha referències documentals des de 1834. El nombre de personatges varia cada any pero surten elements de l’antic i el nou testament, axí com sants i patrons de la ciutat.
Volants: Els Volants són un grup d’homes i dones (abans només eren homes) que, amb una vestimenta peculiar de patges o donzelles, s’encarreguen d’acompanyar l’anda de la Mare de Déu de la Salut. Són la guàrdia d’honor o l’escorta de la imatge de la Patrona.
Elements religiosos, la Creu Major i el Guió: La Creu major és un exemplar d’estil barroc fet amb argent repussat. La va fer l’argenter valencià Antoni Reinot en l’any 1793. És portada pel sagristà o escolà, i acompanyada per dos acòlics o candelers.
El Guió de la Mare de Déu, també d’estil barroc amb argent repussat, és possiblement del mateix autor que la Creu. Emmarca una pintura de la Mare de Déu de la Salut, feta per Francesc Calatayud i Llobell, el porten els festers i l’escolten dos més amb brandons.
El llenç està envoltat per un marc daurat, armat sobre fusta i drap roig. Al seu voltant s’incorporen elements decoratius que imiten roques, cornucòpies, i agrupaments florals de roses i assutzenes, per exemple.
Imatge de la Verge: La imatge original es va mantenir sense canvis fins a l’any 1569, quan la Mare de Déu fou decorada i el rostre es va fer més clar.
Segles més tard, el 1936 la imatge original de la Mare de Déu es va destruir durant la Guerra Civil Espanyola.
En acabar la guerra, un grup de veïns reunits a casa dels Morell i sota la direcció tècnica de l’arquitecte Segura i de Lago, fent servir una fotografia antiga i els seus propis records, van intentar recuperar la imatge original modelant amb fang una nova. Aquest model es va utilitzar per a formar la imatge que conservem actualment a la Capella de la Troballa. Malgrat tot, al rector Belda la nova imatge no li inspirava oració, i va decidir canviar-la per una imatge de mossèn Josep Pla i Ferris, obra de l’escultor Felip Panach Ballester i gràcies al mecenatge de N’Empar Niclòs i Esteve. Aquesta última imatge és la que es troba a la Capella de la Comunió de Sant Jaume i és festejada a les processons.
Schola cantorum: La Schola Cantorum d’Algemesí acompanya el cant de vespers i la missa del dia de la Mare de Déu des de 1971, any en què Diego Ramón Lluch va començar a treballar a la parròquia de Sant Jaume i va iniciar aquest moviment coral. Des d’aquella data, la Schola acompanya les celebracions més solemnes de l’any litúrgic a la basílica de Sant Jaume Apòstol d’Algemesí i ha esdevingut referència en el món coral valencià. El mateix Diego Ramón va compondre gran part de les peces que avui es canten en el cant de les Vespres, el dia 7 de setembre a la vesprada, un dels moments més entranyables de la festa, igualment va contribuir amb la composició i la direcció a la cura i manteniment de la música a la basílica des de les funcions d’organista i mestre de capella.
Campaners: agrupació de persones que s’encarrega del toc manual de les campanes durant els diferents moments més assenyalats de les festes de la Mare de Déu de la Salut. Destacar el repic de la nit del retorn així com durant l’entrada de la Verge a la basílica de Sant Jaume.
Escola Musical de Tabal i Dolçaina d’Algemesí. La música és un element indispensable durant totes les festes de la Mare de Déu d’Algemesí. Cada any desenes de dolçainers i tabaleters surten en les tres processons per acompanyar els diferents balls.
Banda de Música. Seguint amb la música, la banda de música de la Societat Musical Santa Cecília d’Algemesí surten també a les tres processons acompanyant la imatge de la Verge.
Noticies relacionades
La consueta de la processó de la Mare de Déu de la Salut
Preliminars o part profana
- Misteris i Martiris
- Els balls
- La Muixeranga
- Els Bastonets
- La Carxofa
- Els Arquets
- Les Pastoretes
- El Bolero o Llauradores
Part central o religiosa
- Creu Major
- Públic
- Els Tornejants
- Guió de la Mare de Déu
Part final o al·legòrica
- Xiquets de representació simbòlica
- Morets
- Els Sants
- Xiquets i xiquetes de primera comunió
- Personatges bíblics
Cloenda
- Festers dels quatre barris
- Capellans i religiosos
- Volants
- Anda de la Mare de Déu de la Salut
- Presidències: Eclesiàtica i civil
- Banda de música
Programa oficial de les festes de la Mare de Déu de la Salut 2024
Encara que els dies més importants de les festes de la Mare de Déu de la Salut són els dies 7 i 8 de setembre, el calendari d’activitats prèvies inicien el dia 29 d’agost amb les tradicionals novenes a la Mare de Déu de la Salut i els assajos al carrer de les diferents agrupacions. A continuació els detallem les activitats i celebracions que es realitzaran durant els dies previs. (algunes dates horaris i llocs es poden modificar, tractarem d’actualitzar l’informació)
Dijous 29 d’agost, 1er dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa
Divendres 30 d’agost, 2n dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Dissabte 31 d’agost, 3er dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:30 h – Assajos pel poble: Danses de gegants i cabuts | Plaça del Mercat.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Diumenge 1, setembre 4t dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 21:00 h – Assajos pel poble: Llauradores | Plaça del Pla.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Dilluns 2 setembre 5e dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
- 22:45 h – Ronda poètica a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Dimarts 3 de setembre 6e dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Assajos pel poble: Tornejants | Plaça del Mercat.
- 21:00 h – Assajos pel poble: Nova Muixeranga | Parc Salvador Castell (inici).
- 21:00 h – Assajos pel poble: Schola Cantorum | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
- 22:00 h – Assajos pel poble: Societat Musical d’Algemesí | Plaça Josep Moreno Gans.
Dimecres 4 de setembre 7e dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19:00 h – Assajos pel poble: Bastonets | Parc Salvador Castell (inici).
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:30 h – Assajos pel poble: Dansà | Plaça d’Espanya, barri del Carrascalet.
- 20:30 h – Assajos pel poble: Volants | Plaça Major.
- 20:30 h – Assajos pel poble: Cant de l’Apostolat | Plaça Verge dels Dolors.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Dijous 5 de setembre 8e dia de novena
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 19:00 h – Assajos pel poble: Misteris i Martiris | Carrer Mossén Blanch.
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 19:30 h – Assajos pel poble: Muixeranga | Plaça Tres Moreres.
- 19:30 h – Assajos pel poble: Campaners | Plaça dels Bastonets, Capella de la Troballa.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
- 23:00 h – XXXV Dansà a la Mare de Déu de la Salut | Itinerari: Capella de la Troballa, plaça dels Bastonets, carrer de Berca, plaça del Carbó, plaça Major.
Divendres 6 de setembre, últim dia de noventa i avantvespra de la Mare de Déu de la Salut
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 18:00 h – Assajos pel poble: Pastoretes | Parc Salvador Castell (zona patronat).
- 19:00 h – Assajos pel poble: Arquets i Carxofa | Parc Salvador Castell (zona patronat).
- 19.30 h – Visita a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:00 h – Cercavila de l’Antevespra | Carrers de volta (itinerari de la Processó de Volta General).
- 22.00 h – Novena a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
- 22:45 h – Fi de novena: castell de focs artificials, representació dels Misteris i Martiris, rifes i pluja de caramels | Capella de la Troballa, plaça dels Bastonets.
- 23:00 h – Concert de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Algemesí | Plaça Major.
- 00:00 h – Inici de la Nit del Retorn: Toc del retorn (repic i vol), Àngelus i 21 salves d’honor a la regina i patrona d’Algemesí | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol, Plaça Major. A continuació – Segona part del Concert de la Banda Simfònica de la Societat Musical d’Algemesí | Plaça Major.
- 01:00 / 06:00 h – Toc del Retorn | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí
Els dies 7 i 8 de setembre són els dies més importants en el que se celebren les tres processons en honor a la patrona de la ciutat d’Algemesí.
Dissabte 7 de setembre, vespra de la Mare de Déu de la Salut
- 07:00 h – Toc del Retorn d’Alba | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 08.00 h – Missa | Capella de la Troballa.
- 10.00 h – Prec, oferiment de la Plega i Virolai a la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 10.15 h – Plega General | Per tots els carrers i barris de la ciutat d’Algemesí.
- 12.00 h – Toc de l’Àngelus, Repic de la Mare de Déu de la Salut i Vol General de tres parades | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 17.00 – 19:30 h – Veneració de la Mare de Déu de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 17.00 – 19:30 h – Venda de nards per ofrenar a la Mare de Déu de la Salut | Portes d’accés a la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 19.30 h – Trasllat de la Mare de Déu de la Salut i solemne cant de Vespres, acompanyarà el cant la Schola Cantorum | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:30 h – Repic de la Xirivia: toc de l’Ave Maria repicat | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 20:30 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 22.00 h – Processó de les Promeses | Itinerari: Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol, plaça Major, carrer Molí de la Vila, carrer de la Capella, Capella de la Troballa.
- 01:30 h – Entrada solemne de la Mare de Déu de la Salut i castell de focs artificials | Carrer de la Capella, Capella de la Troballa.
- 01:45 h – Missa de la Germandat Sacerdotal | Capella de la Troballa.
- 02:45 / 07:30 h – Vetla a la Mare de Déu de la Salut | Capella de la Troballa.
Diumenge 8 de setembre, dia de la Mare de Déu de la Salut
- 07:30 h – Toc d’Alba | Campanar de la Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 08:00 h – Despertà | Carrers de Volta (itinerari de la Processó de Volta General).
- 08.00 h – Missa pels festers difunts | Capella de la Troballa.
- 09.00 h – Missa pels difunts dels balls i danses, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col·laboradors i participants en les festes | Capella de la Troballa.
- 10:00 h – Processoneta del Matí | Itinerari: Capella de la Troballa, plaça dels Bastonets, carrer de Berca, plaça del Carbó, plaça Major, Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 13:00 h – Entrada apoteòsica de la Mare de Déu de la Salut | Plaça Major, Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 13:15 h – Missa Major concelebrada en la Solemnitat de la nativitat de Santa Maria, Mare de la Salut | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 14:15 h – Passacarrer | Itinerari: plaça Major, plaça del Carbó, carrer de Berca, plaça dels Bastonets, plaça de l’Organista Cabanilles, parc Salvador Castell.
- 14:30 h – Mascletà | Parc Salvador Castell (final).
- 18:00 h – Missa | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 19:15 h – Processó de Volta General | Itinerari dels Carrers de Volta: Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol, plaça Major, carrer de València, carrer dels Mont, carrer d’Albalat, carrer de Santa Bàrbara, carrer dels Verdeguer, plaça del Carbó, carrer de Berca, plaça dels Bastonets, Capella de la Troballa, carrer de la Capella, carrer Molí de la Vila, carrer Nou del Convent, carrer dels Fusteros, carrer de la Muntanya, plaça Major, Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 01:30 h – Entrada solemne de la Mare de Déu de la Salut i castell de focs artificials | Plaça Major, Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 01:45 h – Trasllat de la Mare de Déu de la Salut al seu cambril, Virolai final i cant de l’Al·leluia | Basílica Menor de Sant Jaume Apòstol.
- 18:00 h – Lloances a la Mare de Déu de la Salut | Teatre Municipal d’Algemesí.
- 20:00 h – Lloances a la Mare de Déu de la Salut | Teatre Municipal d’Algemesí.
Has d'estar registrat per comentar Accedeix