Connect with us

Actualitat

El projecte “Canya a la Canya” millorarà el Bosc de Ribera de la confluència del riu Magre en el Xúquer

 L’alcalde d’Algemesí, José Javier Sanchis Bretones, juntament amb Jorge Rodil, regidor d’Espais Naturals, i Paqui Momparler Orta, Presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta en representació del Consorci de la Ribera, han visitat les obres del projecte “Canya a la Canya” en el seu pas pel municipi d’Algemesí.

Durant la visita per la zona d’actuació, responsables tècnics del projecte han realitzat una explicació tècnica de les actuacions a les autoritats i s’han contextualitzat dins de tot el programa. A més, representants de la fundació Limne han explicat les accions previstes en matèria de comunicació, formació i participació ciutadana.

Respecte al programa, Sanchis ha afirmat: «La intenció del projecte és doble. Per una part, volem acabar amb el problema de les inundacions quan puja el nivell de l’aigua i, per l’altra, busquem una regeneració paisatgística. Una vegada s’elimine el canyar i es cobrisca amb una tela negra, que farà que no tornen a eixir eixes canyes tant molestes, es replantarà tot amb plantes autòctones del territori en el que ens trobem».

A continuació, l’alcalde ha afegit: «Açò suposa una inversió molt gran en la que l’Ajuntament també participa en un 5% del total del projecte i que revertirà molt positivament en la recuperació dels espais naturals, com són la zona del Bosc de Ribera o el riu Xúquer».

Per a la consecució de l’objectiu principal que es perseguix en este projecte, s’han definit un total de sis accions que agrupen una sèrie d’actuacions enfocades a tal fi. En el cas d’Algemesí, actualment s’estan duent a terme tres d’elles.

La primera acció és la gestió i control d’espècies exòtiques invasores amb l’eliminació de la canya mitjançant ombreig. Esta acció s’està duent a terme, actualment, amb una duració de treball en el lloc d’unes dos setmanes per a realitzar l’encobriment i, el posterior descobriment, en uns díhuit mesos, aproximadament.

La segona acció que s’està realitzant és la gestió i control de la vegetació autòctona amb una regulació de l’arbratge, que es duu a terme en aquells casos en els quals s’ha constatat un perill per a la seguretat de les persones o un perill derivat dels riscos d’inundació.

La tercera acció és la retirada de geotèxtil abandonat en projectes mediambientals previs, que es realitzarà després de l’estiu. Esta acció té per objectiu la retirada del geotèxtil instal·lat en gestions de canyar anteriors que, per unes causes o altres, no s’ha extret i actualment es troba enterrat o semienterrat en diferents localitzacions.

L’objectiu final, a més de la restauració mediambiental de la zona, és posar en valor el Xúquer i acostar este espai d’elevat valor a la ciutadania. És per això que el projecte també inclou les actuacions de sensibilització i conscienciació ciutadana que desenvolupa la Fundació Limne.

El Consorci de la Ribera i la Fundació Limne han anunciat la creació d’un gran corredor verd entre Sumacàrcer i la mar, centrat en la conservació i millora del riu Xúquer a través d’accions de gestió i control d’espècies invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades per a generació d’espais naturals fluvials i estabilització i reculada de marges.

Les accions dissenyades per a este gran corredor verd involucren una superfície de 124.358 m² al llarg de 75 km del riu Xúquer al seu pas pels municipis de Sumacàrcer, Antella, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Alzira, Algemesí, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Sueca, Riola, Fortaleny i Cullera.

La fundació Limne ha mobilitzat a quasi 300 ciutadans dins de les activitats de la participació ciutadana vinculada al “Canya a la Canya” i espera finalitzar la campanya educativa del projecte implicant 29 centres escolars, que suposa un total de 7.500 alumnes d’educació primària.

Fons Europeus

El projecte “Canya a la Canya” ha sigut beneficiat amb 3.747.949,03 € en una convocatòria d’ajudes impulsada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La convocatòria, que va rebre un total de 230 propostes, ha seleccionat 37 projectes, entre els quals es troba “Canya a la Canya”, en presentar iniciatives que impulsen solucions basades en la naturalesa que, a més de restaurar i incrementar la biodiversitat i els valors ambientals del Xúquer, contribuïxen significativament a reduir els riscos d’inundació en els seus trams urbans. A més, el projecte s’ocupa de sensibilitzar a la població sobre la importància de la restauració fluvial com a ferramenta per a reduir l’impacte de les inundacions i de transferir el coneixement adquirit a altres municipis amb problemes similars, de manera que es multipliquen els beneficis de la iniciativa.

Continue Reading
Publicitat
Clic per comentar

Has d'estar registrat per comentar Accedeix

Deixa un comentari

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com