L’Hospital Universitari de La Ribera ha reudït un 28,3%, la seua empremta de carboni, corresponent a l’any 2022, amb la nova norma internacional ISO 14064-1 del 2019 de Càlcul de GEI (Gasos d’efecte hivernacle).
Aquesta acreditació està certificada per una auditoria externa avalada per l’ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació). Així, el centre d’Alzira es converteix en un dels primers hospitals públics a acreditar-se amb aquesta exigent norma.
En l’informe de l’auditoria es reflecteix que l’Hospital de La Ribera ha reduït un 28,3% la seva empremta de carboni, i per tant, les seues emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) a l’atmosfera, en el consum d’electricitat i gas durant l’últim any 2022.
L’acreditació avala que l’Hospital de la Ribera compleix de manera rigorosa amb el càlcul detallat de les emissions totals dels gasos d’efecte hivernacle que emet; realitza periòdicament auditories internes i externes per al control dels seus consums i estableix cada any objectius de reducció de la seua empremta de carboni.
L’empresa auditora confirma que, pel que fa a l’electricitat i el gas, s’han emès 1.036 tones menys de CO2 a l’atmosfera el 2022 respecte a l’any anterior, equivalent a les emissions anuals de CO2 de 45 cotxes mitjans.
Pla d’Eficiència Energètica
Aquesta reducció es deu principalment al Pla d’Eficiència i Estalvi Energètic del departament i a la aposta per les energies verdes (eòlica, solar, fotovoltaica…) per al consum d’electricitat.
Des de l’àrea de Medi Ambient s’ha desenvolupat una campanya de conscienciació i comunicació als treballadors i usuaris sobre el consum energètic responsable mitjançant cartelleria, correu directe, xerrades presencials, xarxes socials i altres accions.
La dificultat afegida per aconseguir l’acreditació amb la nova norma ISO 14064-1 és que exigeix nous i complexos requisits com el càlcul de les emissions indirectes causades pel transport d’empleats, usuaris i ambulàncies o dels productes i serveis més significatius de l’organització com ara productes farmacèutics, inhaladors, tèxtils, paper, servei de missatgeria, jardineria, neteja o seguretat, o residus, entre d’altres.
En el seu informe, l’auditora explica que el càlcul de la empremta de l’Hospital de la Ribera “és exacte i fiable” i afegeix que les dades d’activitat d’inventari GEI “tenen traçabilitat, qualitat i robustesa, amb gran control i gestió de la informació documentada.”
La gerent del Departament de Salut de La Ribera, Rosabel Ribes, ha afirmat que “com a centre sanitari, reconeixem la nostra responsabilitat en la mitigació del canvi climàtic i anem a potenciar aquestes accions per reduir encara més la nostra empremta de carboni i promoure pràctiques sostenibles”.
Per a Rosabel Ribes, l’objectiu és “convertir l’hospital en un referent en polítiques mediambientals i de sostenibilitat en l’àmbit de l’atenció sanitària. Volem inspirar altres hospitals i organitzacions a seguir el nostre camí cap a la responsabilitat ambiental i la sostenibilitat, mostrant que és possible oferir atenció de alta qualitat mentre es protegeix el planeta que compartim”.
Has d'estar registrat per comentar Accedeix